divendres, 9 d’abril del 2010

Mallerenga Petita

Cas: Carbonero garrapinos/ It: Cincia mora
Gal: Ferreriño común/ Fr: Mésange noire
Basc: Piñu-kaska beltz/ Ang:Coal Tit
Por: Chapim-preto/ Al: Tannenmeise


Identificació: 11 cm. Per poc, la mallerenga més petita d´Europa, amb cap gran però cua estreta. L´única mallerenga de coroneta negra amb àmplia taca blanca des de la part posterior de la coroneta fins a la nuca i doble franja alar blanca; les galtes blanques netes contrasten amb la coroneta, pitet i part superior del pit negres. Parts superiors grises, amb un fort to oliva a la raça britànica, P. a. britannicus; parts inferiors blanc apagades, amb color d´ant desgastat als flancs, més intens a les formes continentals. L´adult de la raça irlandesa, P. a. hibernicus, i tots els joves, presenten galtes i parts inferiors groguenques. la silueta de vol presenta la cua més recta del grup; vol ràpid, brunzent i llançat. Vagareja menys que les M. Carbonera o Blava, romanent generalment dins dels boscos.

Veu: Cant, un clar "siituuuii" repetit, més ràpid i menys estrident que les notes similars de la M. Carbonera. Els reclams inclouen un clar i fi "tsui" o "tsii-iit" i una breu refilada, també un ronc "txi-txi-txitx" i un fi "sissi-sissi-sissi" . La resta de notes molt semblants a les del Reietó.

Hàbitat:Prefereix coníferes però entra a boscos caducifolis i jardins. Nia als forats dels marges i de les soques dels arbres, generalment prop de terra.