dissabte, 27 de març del 2010

Gavina

Bal:Gavina d´hivern
Cas: Gaviota reidora común
Gal: Gaviota chorona
Basc. Antxeta moko-gorri
Por: Guincho
It: Gabbiano comune
Fr: Mouette riesue
Ang: Black-headed Gull
Al: Lachmöwe


Identificació:39 cm. La més comuna i de distribució més ampla de les gavines petites amb caputxa, de bec punxegut bastant llarg, ales llargues i punxegudes-que, a terra, fan que el cos resulti marcadament afuat-,i cua quadrada.
Vol lleuger i gràcil, més àgil que el de les gavines més grosses i que de vegades recorda els xatracs.
A totes les edats, la part exterior de l´ala mostra un ample pannell anterior blanc, i la superficie inferior de les primàries internes és diagnòsticament fosca.
L´adult nidificant té el bec i les potes carmesins, cap marró xocolata fosc amb un anell ocular blanc, damunt gris pàl.lid i una vora blanca a les primàries exteriors; a l´hivern el cap és blanc, amb una o dues taques darrera l úll.
El jove té un distintiu bec marró groguenc amb la punta fosca, "xal" i damunt de color de gingebre, que en el primer hivern es tornen grisos al mantell; al damunt de l´ala té una barra marró fosca al llarg de les cobertes anteriors, cobertores interiors de les primàries i amb puntes fosques i una completa vora posterior negrosa a les primàries i a les secundàries.
Actualment està adaptada a qualsevol font d´alimentació, tant marina com terrestre, i entra freqüentment a les ciutats; segueix habitualment les arades i també captura els insectes al vol.

Veu: Sorollosa a l´època de cria. Notes habituals: un aspre "cuairr", un breu "quiup", etc.

Hàbitat: Comuna a l´interior i a la costa, rarament lluny de terra. Freqüenta llacs, ports i terres de conreus. Cria colonialment en maresmes, erms, bancs pedregosos, illes de llacs.


Etiquetes de comentaris: