dilluns, 5 d’abril del 2010

Cuereta blanca



Bal: Xàtxero blanc/ It: Ballerina bianca
Cas: Lavandera blanca/ Fr: Bergeronnette grise
Gal: Lavandeira Blanca/ Ang: White Wagtail
Basc: Buztanikara Al: Bachstelze


Identificació: 17,5 cm. La cuereta més comuna i voluminosa, amb la cua més curta que la C. Torrentera. la coroneta negra contrasta amb el llarg front blanc; ales negres, amb puntes de les cobertores mitjanes blanques i marges de les cobertores grans i terciàries blancs; cua negra amb vores blanques.
Plomatge autènticament clapejat només en el mascle adult de C. Endolada, M. a. yarrellii, de Gran bretanya, que té dors i carpó negres; el mascle adult de C. Blanca, M. a. alba, d´Europa, té nuca negra separada del pit i dors i carpó gris pàl.lid. La diferenciació racial de la femella, l´immatur i el mascle a l´hivern és menys fàcil: la C. Endolada pot tenir dors gris o fosc, la C. Blanca pot amagar el carpó gris. L´adult a l´hivern reté només una mitja lluna negra al pit, semblant de cap molt més blanc. El juvenil és molt més bru i marró que l´adult; no té front pàl.lid i presenta cella esmorteïda, galtes fosques i collaret negrós. Posseeix la silueta de vol més tapada de pit de totes les cueretes; vol més enèrgic i ondulant que la C. Groga. Camina sacsejant el cap exageradament, també corre. Els migradors són menys gregaris que la C. Groga, excepte als dormiders.

Veu: Cant, una refilada airosa, més desenvolupada en la C. Blanca que en la C. Endolada. Reclam més comú, un vigorós "txizzik"; en alarma. un estrident "txik".

Hàbitat:Masies, camp obert i poblacions. Sovint, però no sempre, prop de l´aigua. Nia en forats d´edificis, roques, etc.