dilluns, 29 de març del 2010

Cotxa Fumada




Bal: Coarrotja de barraca It: Codirosso spazzacamino
Cas: Colirrojo tizón Fr: Rougequeque noir
Gal: Curroxo común Ang: Black Redstart
Por: Rabirruivo-preto Al: Hausrotschwanz
Basc: Butztangorri illum


Identificació: 14 cm. Ambdós sexes a totes les edats comparteixen amb la Cotxa Cua-roja la forma, la cua rovellosa constantment vibrant i el carpó rovellós. El mascle de la raça occidental (P.o. gibraltariensis) d´Europa és negre sutjós i gris, amb teginat blanc a les plomes de vol més interiors, òbvies en individus vells. Femella i immatur de color gris brut; sempre més foscos que la C. Cua-roja i sense parts inferiors de color d´ant. Les races orientals divagants tenen cos per sota rogenc que contrasta amb pit fosc. Moviments com la C. cua-roja però més marcats, posant-se drets en edificis, fils telegràfics i roques, on presenta constitució lleugerament més robusta. Vol lleugerament més pesat.

Veu: Cant breu i emès ràpidament, amb una frase més simple i meys musical que la C. Cua-roja, intercalada entre curioses notes balbucejants i xiuxiuejants; canta des de dalt de teulats o altres llocs prominents . Els reclams inclouen un breu "tsip", un reganyant "tiuc-tiuc" i un ràpid xerric-xerrac en alarma.

Habitat: Penya-segats. edificis, vessants rocosos, ocasionalment vinyes, etc. Cria a forats de parets, roques, edificis.