dissabte, 3 d’abril del 2010

Garsa Pica pica


Cas: Urraca/ It: Gazza
Gal: Pega rabilonga/ Fr: Pie bavarde
Basc: Mika/ Ang:Magpie
Por: Pega-rabunda/ Al: Elster

Identificació: 45 cm. Còrvid de mida mitjana amb la cua proporcionalment més llarga del grup, en forma de diamant quan la desplega completament. Plomatge inconfusiblement clapejat, amb escapulars, flancs, ventre i primàries (excepte la punta) blancs i la resta de plomes negres enllustrades de blau, verd i porpra especialment a la cua. Vol desequilibrat, amb sèries de cops d´ala irregulars i planatges curts. Sovint en petits grups, ocasionalment forma agrupacions més grans a l´hivern i primavera.

Veu: Un fort, ràpid i rialler "txac-txac-txac-txac", també algunes notes piulejants i refilants no musicals a l´època de cria.

Hàbitat: Terres de conreu i camps oberts, entrant a les ciutats recentment. Construeix un niu en forma de cúpula en arbres alts, arbustos espinosos, fileres, vores de boscos i, fins i tot, fileres d´esbarzer.


Les grases construeixen el niu tant a les branques altes dels arbres com entre els matolls, arran de terra. Això sí, sempre fan el niu gran, de proporcions exagerades, i allí hi porten tota mena d´objectes brillants, ja siguin trossos de llaunes o de vidre. Fins i tot, alguna vegada, poden posar-hi joies o monedes perdudes pels camins del bosc. (Font: Almanac el cordill 2012)