dilluns, 29 de març del 2010

Tórtora Turca

Bal: Tórtora turca It: Tortora del collare orientale
Cas: Tórtola turca Ang: Collared Dove
Gal: Rula turca Al: Türkentaube


Identificació: 33 cm. Marcadament més llarga i de cua més àmplia que la Tórtora, amb cant distintiu. Poseeix el plomatge més uniforme de les tórtores europees, generalment marró polsós pàl.lid, que contrasta amb la cara més grisa i pàl.lida, semicollar estret negre a la part posterior del coll, vora fosca a l´ala oberta amb un màxim a les primàries i, des de sota, cua negra amb la meitat terminal blanca. La Tórtora de Collar, S. risoria, escapada i més esvelta, té el plomatge de color ant-crema més pàl.lid, sense primàries fosques. Vol com la Tòrtora però cops d´ala menys angular. Gregària, en estol a graners i granges.

Veu: Un monòton, interminablement repetit i profund "duu-duuh-du", accentuat a la segona síl.laba i emès habitualment en un rodolí rítmic ( la Tórtora de Collar accentua usualment la primera síl.laba). Reclam de vol un "cuarr" nasal i aspre.

Hàbitat: Principalment als voltants i dins de pobles i ciutats. Habitualment nidifica a coníferes; locament en edificis.Si per l´abril la tórtora no rondina, ja pots donar per perduda la collita.