dimecres, 28 d’abril del 2010

Pit-Roig



Bal: Ropit/ It: Pettirosso
Cas: Petirrojo/ Fr: Rougegorge
Gal: Paporrubio común/ Ang: Robin
Basc: Txantxangorri/Al: Rotkehlchen
Por: Pisco-de-peito-ruivo

Identificació: 14 cm. Ocell més aviat petit, rodanxó, de cap arrodonit i coll curt; el més comú i estès del grup. Adult bàsicament marró oliva al damunt i blanc desgastat al dessota, amb part anterior de la cara i pit d´un taronja vermellós, vorejat de gris. El juvenil no té pit vermell, sinó marró fosc amb un fort pigallat de color ant pàl.lid; es distingeix del jove de Cotxa Cuaroja pel marró fosc i la cua no castanya; del Rossinyol per la mida més petita, parts inferiors més de color d´ant i la mateixa diferència en el color de la cua. Vol aletejant; salta. El comportament confiat ( i les actituds característicament gallardes) estan restringides a la raça britànica de pit més vermell, E. r. melophilus; habitualment tímid a la resta d´Europa.

Veu: Cant (tot l´any) variat però amb sèries ben pronunciades de refilets breus i aguts, a intervals més llargs a l´hivern. Els reclams inclouen un persistent, sovint ràpidament repetit "tic", un débil "tsip" o "tsissip" i un fi, planyívol "tsiii".

Hàbitat:Boscos amb sotabosc, jardins, fileres, bosquets, etc. Nia en forats o esquerdes de parets, bancs, arbres, fileres, heures, etc.


Poema